Chiapuding ananásszal

2017.12.29

Diétázók figyelem!!! Íme egy olyan desszert, amit bármikor lehet fogyasztani. Teljesen egészséges, finom és, ami a legfontosabb : NEM HIZLAL!

A chiamag rengeteg tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz meglepően kevés kalória és igen alacsony glikémiás index mellett. A superfood jellemző tökéletesen megállja a helyét, mivel konkrétan több vasat tartalmaz, mint a spenót, több kalciumot, mint a tej, több káliumot, mint a banán, és több omega-3 zsírsavat, mint a lazac. Gazdag fehérje forrás is, ezért a vegetáráusok remek kiegészítője. Vitaminokban is gazdag, főleg A-, E-, C-, B1- és B2-vitaminokat és folsavat tartalmaz továbbá különféle antioxidánsokat is. Tényleg szuper élelemről van szó.

Hozzávalók 4 főre:

  • 0,5 l kókusztej
  • 10 evőkanál chiamag
  • 2 db lime
  • 2 teáskanál folyékony édesítőszer
  • 1 db ananász

Igazából lehet használni ananászkonzervet is hozzá, de jobban szeretem a frisset, mivel a konzerv az cukrozva van, és ennek a desszertnek az a lényege, hogy teljesen diétás. A friss ananásznak levágjuk a két végét, majd körbehámozzuk és felszeleteljük.

A chiapudingot kétféleképpen is lehet csinálni. El lehet keverni hideg folyadékban is és melegben is. Annyi a különbség, hogy ha meleghez keverjük hozzá, sokkal gyorsabban,szinte azonnal bepudingosodik, míg ha hidegbe, akkor egy éjszakát várni kell rá, hogy megfelelő állagúvá váljon.

Tehát, feltesszük a kókusztejet egy edénybe főni. Belereszeljük egy lime héját és hozzáadjuk a levét. Miután felforrt, levesszük a tűzhelyről.

Ehhez a mennyiségű tejhez 10 evőkanál chiát szoktam elkeverni és két teáskanál folyékony édesítőszert.

Miután jól összekevertük a chiamagokat a tejben, iparkodnunk kell kitálalni, mielőtt teljesen megkötne.

Halmozzuk az ananászdarabokat a kehely aljába, majd fedjük be a pudinggal. Tegyük hűtőbe egy fél órára hogy teljesen lehűljön és fogyaszthatjuk is. Reggelire, nassolni, vagy egy főétkezés befejező fogásaként bátran ajánlom mindenkinek, aki épp gondosan odafigyel súlyára és meg akar szabadulni pár kilótól.

Nagyon fontos az is, hogy chia magból készült ételt ne együk főétkezés után és sose együk magas zsírtartalmú ételekkel együtt! Különleges tápanyagtartalma miatt akár 10-15g is meglepően jól laktat, ezért ha bőséges étkezés után eszed az nagyon el fog telíteni, és fogékonyabbá tehet a hízásra is. Magas zsírtartalmú étellel keverve jó eséllyel megfekszi a gyomrot. Szintén nem ajánlott együtt fogyasztani alkohollal, mert fokozza annak vízürítő hatását. Chiából egy nap ne fogyassz többet 30-40 grammnál, mert ez a mennyiség már terhelni fog és puffadás, rossz közérzet, esetleg pattanások előfordulhatnak.