Aszalt gyümölcsös, diós kalács

2017.10.17

Hozzávalók:

tésztához: 

200 g tönköly fehérliszt

100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

50 g cukor (nyers nád)

3 g só (természetes, nem finomított)

1 cs porélesztő

50 g vaj

135 ml tej

1 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)
töltelékhez:

50 g aszalt sárgabarack

50 g aszalt áfonya

50 g mazsola

50 g dió

50 g étcsokoládé (70 % körül)

120 g sűrű lekvár (nálunk házi narancs)

100 g cukor

35 g tönköly fehérliszt
cukormázhoz (opcionális):

70 g porcukor (nyers nád)

1 evőkanál citromlé (frissen facsart)
1. kockázzuk fel a sárgabarackot, majd tegyük egy tálba az áfonyával, a mazsolával együtt és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje

2. olvasszuk fel a vajat

3. mérjük ki a liszt(ek)et, keverjük el benne a sót, majd készítsünk egy mélyedést a közepébe, tegyük bele az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot, majd öntsük rá a tejet, abba pedig az olvadt vajat és a villával felvert tojást úgy, hogy a tojásból maradjon egy evőkanálnyi a kenéshez

4. gyúrjunk lágy, enyhén ragacsos tésztát és meleg helyen (letakarva) kelesszük duplájára (kb. 1 óra)

5. ha megpuhultak az aszalványok, szűrjük le, aprítsuk fel a diót és a csokoládét, majd keverjük a gyümölcsökhöz

6. adjuk a gyümölcsös, diós keverékhez a 100 g cukrot, valamint a lekvárt, a 35 g lisztet és alaposan keverjük össze

7. ha megkelt a tészta, nyújtsuk kb. 30 x 60 cm-es téglalapra, terítsük el rajta egyenletesen a tölteléket, majd tekerjük fel (feszesre, de nem túl szorosra)

8. vágjuk ketté hosszában a tésztahengert, majd fonjuk össze
9. alakítsunk ki kör alakot, a végeket rendezzük el és tegyük át sütőpapírral bélelt tepsire

10. adjunk 1 teáskanál tejet a maradék tojáshoz, keverjük össze, majd kenjük le a kalács tetejét (óvatosan, ne essen ki a töltelék) és hagyjuk kelni amíg eléri a sütő a kívánt hőfokot

11. gyújtsuk be a sütőt 190 fokra (gázsütőnél 5-ös fokozat), majd az előmelegített sütőben süssük aranybarnára a kalácsot 20-25 perc alatt

12. ha cukormázat is készítünk, várjuk meg, amíg kihűl a sütemény, majd keverjük össze a 70 g porcukrot a citromlével, tegyük nyomózsákba, vagy nejlonzacskóba (kis lyukat vágjunk a sarkán), majd díszítsük a kalácsot tetszés szerint

Praktikák:- a cukormázat el lehet hagyni (a képen látható cukormáz színe a nyers nádcukortól sárgás)- más aszalványokkal is készíthető- laktózmentes tejtermékekkel is készíthető.