Aszalt gyümölccsel töltött pulykamell

2017.10.17


HOZZÁVALÓK

  • 1,2 kg pulykamell
  • 3 dkg fehér kenyér
  • 4 ek napraforgóolaj
  • 20 dkg aszalt gyümölcs (szilva, sárgabarack, alma)
  • fehér bors
  • Cayenne-bors
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 2 db sárgarépa
  • 1/4 db zellergumó
  • 1 szál póré
  • 2 ek paradicsompüré
  • 2,5 dl zöldségleves-alaplé
  • 6 szem szegfűszeg
  • 40 dkg brokkoli
  • 2 db paradicsom
  • 2 ek szeletelt mandula
  • 2,5 dl vörösbor
  • étkezési keményítő (búza)


ELKÉSZÍTÉS

    1. A pulykamellet hideg vízzel leöblítjük, konyhai papírtörlővel leszárítjuk, és zsebet vágunk bele a töltelék számára.
    2. A kenyeret apró kockákra vágjuk, és 1 ek olajon megpirítjuk. A kevés vízzel felöntött aszalt gyümölcsöt 2 percig főzzük, majd lecsepegtetjük, felkockázzuk és összeforgatjuk a kenyérkockákkal. A keveréket 1-1 csipet sóval, borssal, Cayenne-borssal, valamint fahéjjal fűszerezzük, és a zsebbe töltjük. A nyílást hústűkkel lezárjuk. Egy sütőbe rakható edényben felhevítünk 3 ek olajat, és körbepirítjuk rajta a húst.
    3. A megtisztított, durvára darabolt sárgarépát, zellert és pórét a hús köré szórjuk, kissé megkapatjuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürével elkevert alaplét és a szegfűszeget. Az edényt a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 75 percre. Közben a húst többször meglocsoljuk a szafttal.
    4. A megtisztított, rózsákra szedett brokkolit lobogó sós vízbe dobjuk. Adunk hozzá egy kevés szerecsendiót, és 15-20 percig pároljuk. A paradicsomokat meghámozzuk, cikkekre vagy kockákra vágva a brokkolihoz adjuk, és együtt főzzük 2 percig. Ezután leszűrjük, lecsepegtetjük, és megszórjuk a zsiradék nélkül világosra pirított mandulával.
    5. A húst kivesszük az edényből és melegen tartjuk. A visszamaradt zöldséges szaftot felöntjük a vörösborral, beforraljuk, majd szűrőn átpasszírozzuk és egy kevés keményítővel besűrítjük. Az így kapott mártást sóval, borssal, fahéjjal fűszerezzük. Végül a húst felszeleteljük, és a mártással meglocsolva, a mandulás zöldségkörettel tálaljuk.