ALMÁS KENYÉR

2018.06.14

HOZZÁVALÓK

  • A töltelékhez:
  • 60 dkg alma
  • 2 ek citromlé
  • 10 dkg mazsola
  • 12 dkg méz
  • A tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 ek keserű kakaópor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet só
  • 10 dkg szárított gyümölcs (pl. füge, sárgabarack)
  • 8 dkg mandula
  • 8 dkg mogyoró

ELKÉSZÍTÉS

    1. A sütés előtti napon a töltelékhez az almát megmossuk, és hámozatlanul durvára reszeljük. Meglocsoljuk a citromlével, összeforgatjuk a mazsolával és a mézzel, majd letakarva pihentetjük 1 éjszakát.
    2. Másnap a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A lisztet keverőtálban elvegyítjük a sütőporral, a kakaóporral, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a sóval. Hozzáadjuk az almás keveréket, és fakanállal alaposan összeforgatjuk.
    3. A szárított gyümölcsöt, valamint a mandulát és a mogyorót durvára aprítjuk (esetleg a dióféléket egészben hagyjuk), majd a masszába vegyítjük. A tésztát vajjal kikent kb. 25 cm hosszú formába töltjük, és az előmelegített sütőben sütjük 75-80 percig. Tűpróba után kivesszük, és rácsra borítva hagyjuk kihűlni.