ALMÁS KENYÉR
2018.06.14
HOZZÁVALÓK
- A töltelékhez:
- 60 dkg alma
- 2 ek citromlé
- 10 dkg mazsola
- 12 dkg méz
- A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 ek keserű kakaópor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 1 csipet só
- 10 dkg szárított gyümölcs (pl. füge, sárgabarack)
- 8 dkg mandula
- 8 dkg mogyoró
ELKÉSZÍTÉS
- A sütés előtti napon a töltelékhez az almát megmossuk, és hámozatlanul durvára reszeljük. Meglocsoljuk a citromlével, összeforgatjuk a mazsolával és a mézzel, majd letakarva pihentetjük 1 éjszakát.
- Másnap a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A lisztet keverőtálban elvegyítjük a sütőporral, a kakaóporral, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a sóval. Hozzáadjuk az almás keveréket, és fakanállal alaposan összeforgatjuk.
- A szárított gyümölcsöt, valamint a mandulát és a mogyorót durvára aprítjuk (esetleg a dióféléket egészben hagyjuk), majd a masszába vegyítjük. A tésztát vajjal kikent kb. 25 cm hosszú formába töltjük, és az előmelegített sütőben sütjük 75-80 percig. Tűpróba után kivesszük, és rácsra borítva hagyjuk kihűlni.